Plaatsing 44 nieuwe Stolpersteine op 35 adressen

Deze week komen er 44 nieuwe Stolpersteine bij op 35 adressen in Gouda. Dat brengt het aantal Stolpersteine in onze stad totaal op 387. De gemeente steunt het project zeer en heeft een grondwerkbedrijf opdracht gegeven om de plaatsing uit te voeren.

De nieuwe Stolpersteine laten je weer even stilstaan bij leven en lot van deze voormalige stadgenoten en nazi-slachtoffers. Driekwart van de hieronder genoemde mensen was vluchteling, meestal uit nazi-Duitsland. Ze waren nog relatief jong toen ze om het leven gebracht werden: gemiddeld 47 jaar. Het gaat om 17 mannen en 27 vrouwen.

Er is in de week dat stratenmakers de Stolpersteine komen plaatsen, geen route uitgezet, geen publieke rondgang en ook geen tijdschema van plaatsing.

De oudste stadgenoot voor wie nu een Stolperstein komt, was de Nederlandse Jetje van Dantzig-Hartogs (79) van de Lage Gouwe 32. Zij was de weduwe van Mozes van Dantzig, een Goudse koopman in manufacturen. Ze werd geboren in Hellevoetsluis en woonde vanaf haar huwelijk met hem in 1894 in Gouda. Eerst beneden op de Gouwe 34 en na de dood van haar man in het bovenhuis op nummer 32.

Jetje was een van de meer dan honderd mensen, die bij de grote aprilrazzia van 9 april 1943 met een lange trein via Rotterdam naar Westerbork werd getransporteerd. Binnen twee weken na haar verdrijving uit Gouda werd ze vermoord in Sobibor.

De jongste voor wie een Stolperstein komt, is de Poolse vluchtelinge Klara Ringel (17). Zij woonde in de Cronjéstraat 20. Met haar moeder kwam ze in 1939 uit Polen naar Den Haag en trok vervolgens noodgedwongen weg uit de kuststreek naar Gouda. Vanaf februari 1942 woonde ze hier tien maanden. Haar moeder Ettel woonde dichtbij, maar wel op een ander adres. Haar vader Izak bleef nog in Den Haag.

Half december 1942 dook Klara onder. Na negen maanden werd ze opgepakt. Met haar ouders belandde ze in strafbarak 67 in Westerbork. Op 24 september 1943 stierf ze in Auschwitz. Net zeventien jaar was Klara. Haar moeder Ettel overleefde en kreeg in 1952 de Nederlandse nationaliteit. Ze kon zelf de kost verdienen en was ‘genoegzaam geassimileerd’ staat er bij haar verzoek to naturalisatie.

stolpersteine joodse familie.jpeg

Op bijgaande foto zie je zes jonge Oost-Europese vluchtelingen met Jodenster. De foto is dus van mei 1942 of later. Op de achterste rij rechts staat Klara Ringel. Jonge meid met dik krullend haar in een vlecht en een wit kraagje boven haar jurk. Ze had hoogstens nog een paar maanden te leven.

Nieuwe Stolpersteine november 2023: Namen en Adressen

Agnietenstraat 21 hoek Kazernestraat (v/h Varkenmarkt 33) Mozes May
Bellamystraat 15 Hermann Diefenbronner en Elsa Diefenbronner-Ettlinger
Blekerssingel 50 Helene Weidenreich-Gernsheim
Boelekade 25 Izaak Trijbits en Paula Trijbits-Gertler
Boelekade 56 Kurt Julius Seligmann
Crabethstraat 8 Marianne Landau
Cronjéstraat 20 Klara Ringel
De Lange van Wijngaardenstraat hoek Zoutmanplein (v/h 6) Chane Ettel Schulster
De Lange van Wijngaardenstraat hoek Zoutmanplein (v/h 
              <hr class=

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 08:00

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Alle politiebureaus met een publieksfunctie gaan op woensdag 19 juni opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Advertorial Festival gisteren 20:00

Voordelige earlybird combinatiepakketten Festival De Verwondering

In de hele Goudse binnenstad barst in het weekend van 19 tot en met 21 september De Verwondering weer los. De voorstellingen van The Ashton Company, Chagall en in de historische Agnietenkapel zijn in de verkoop gegaan met voordelige earlybird combinatiepakketten. 

Muziek gisteren 10:00

Songs about Fish and Ships zingen rond bij IJsselhuis Museumhavencafe

Het IJsselhuis Museumhavencafe bij het Binnenhavenmuseum is op zondag 16 juni van 15u00 tot 18u00 het toneel van Shantycafé's Songs about Fish and Ships. Met live optreden van de shantykoren Pekel en Gouds Getij. Het doel van deze middag is samen zingen over de zee, zeevaarders, vissersvrouwen, vis en drank.

Verkiezing gisteren 09:00

Verkiezing nieuwe kinderburgemeester op woensdag 19 juni

Op woensdagochtend 19 juni is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. Sara Crielaard, Hugo Gorter, Diyae El Mesnani, Rens Mikkers, Jinthe Seppenwoolde en Bavly Shenouda presenteren zich die ochtend aan het publiek en de jury in de raadzaal. Aan het eind van deze ochtend kiest de jury de nieuwe kinderburgemeester van Gouda. De andere vijf kandidaten worden een jaar lang kinderwethouder van Gouda.

Gemeente gisteren 08:00

Winterdijktunnel opgeknapt met graffiti-kunst van scholieren

De Winterdijktunnel heeft een opknapbeurt gehad. De tunnel is gerestaureerd en de tegels zijn vervangen door een graffitikunstwerk. Dit kunstwerk is gerealiseerd door vier scholieren van het Driestar College, onder begeleiding van twee graffiti-artiesten. Wethouder Michel Klijmij-van der Laan was deze week bij de Winterdijktunnel aanwezig om de scholieren, de graffiti-artiesten en aannemer Batec namens het college van B&W te bedanken voor hun mooie werk.