mboRijnland

mboRijnland start M-jaar, oriëntatiejaar voor scholieren

Scholieren die nog niet weten wat ze na hun middelbare school willen doen kunnen zich bij mboRijnland aanmelden voor het M-jaar. Dit is een oriëntatiejaar waarin jongeren naast het volgen van een aantal basisvakken kennismaken met verschillende opleidingen en beroepen. Vanwege het succes start na de zomer ook een groep bij mboRijnland in Gouda.

Eerder startte al een groep in Alphen aan den Rijn.

Bewustere keuze

Na het M-jaar maken de deelnemers vaak een veel bewustere keuze voor een vervolgopleiding die past bij hun talenten. Als bijvangst hebben ze na dit jaar een startkwalificatie mbo niveau 2 op zak. Naast de vakken Nederland, Engels, rekenen krijgen ze het vak Verkoop en bezoeken ze een aantal bedrijven om een beeld te krijgen welke beroepen er allemaal zijn.

Afgelopen jaar waren dat een kinderdagverblijf, een ziekenhuis, een voetbalclub en een distributiecentrum. Ze lopen ook tien weken stage in een bedrijf en hebben dit jaar bijvoorbeeld een excursie naar Berlijn georganiseerd. Ook geeft een aantal ondernemers een gastles om te vertellen hoe het is om een eigen bedrijf te starten. Bovendien is gedurende het jaar veel aandacht voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling.

Steviger in hun schoenen

Patricia Danckaarts, projectleider M-jaar mboRijnland: “Het M-jaar is bedoeld voor gemotiveerde jongeren die na hun vmbo-tl, kader of havo even niet meer weten welke volgende stap ze willen maken. Het M-jaar is een mooi alternatief; we behouden de scholieren voor het onderwijs en begeleiden hen een jaar lang intensief in het leren, experimenteren en het maken van een opleidingskeuze of andere bewuste vervolgstap die bij hen past. We zien dat de jongeren allemaal enorme stappen maken in hun persoonlijke ontwikkeling. Ze staan na het M-jaar steviger in hun schoenen.”

mboRijnland startte in september 2021 met ‘Mind the gap’, oftewel het M-jaar, in Alphen aan den Rijn. Vanwege het succes en de grote vraag start in augustus ook een groep bij mboRijnland in Gouda. Samen met elf andere mbo-instellingen is mboRijnland bezig om het M-jaar op de kaart te krijgen bij het ministerie van OCW.

Oplossing voortijdig schoolverlaten

Nu nog wordt het M-jaar bekostigd door regionale projectgelden en een pot geld vanuit mboRijnland. Danckaarts ziet het liefst dat de overheid het oriëntatiejaar in de toekomst gaat financieren. “Na corona zijn veel jongeren mentaal in de problemen geraakt. Ze hebben een stuk sociale ontwikkeling gemist, weten niet goed wat ze willen, waar hun talent ligt. Bovendien ervaren veel jongeren een enorme prestatiedruk vanuit school, de maatschappij en vaak ook de ouders. We zien de deelnemers van het M-jaar bewuster worden van wat zij belangrijk en leuk vinden in het leven. Dat helpt in het maken van een juiste keuze voor een vervolgopleiding die ze ook afmaken”, aldus Danckaarts.

Het M-jaar is een van de antwoorden op de stijging van het aantal voortijdig schoolverlaters. In het jaar 2021-2021 steeg het aantal met ruim 30.000 mbo’ers in heel Nederland. Ook mboRijnland ziet dat studenten het na corona moeilijk vinden om naar school te komen of zelfs stoppen met hun opleiding. Motivatiegebrek, prestatiedruk, mentale problemen, maar ook de positieve ervaring met werken en geld verdienen blijken redenen om een opleiding (tijdelijk) te staken.

Persoonlijke ontwikkeling

Lenora Bahtiri volgde vorig jaar het M-jaar bij mboRijnland. “Na de havo startte in met de pabo, maar daar ben ik na een half jaar mee gestopt. Dat was niets voor mij. Ik wist niet welke opleiding bij me paste en wilde het ook wat rustiger aan doen. Zo kwam ik uit bij het M-jaar bij mboRijnland. De vakken gingen mij makkelijk af, waardoor ik veel tijd en ruimte had voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Daar was ik echt naar op zoek en heeft me geholpen om uit te vinden wat ik wilde.”

Lenora raadt iedereen die twijfelt over een vervolgopleiding aan om een oriëntatiejaar te gaan doen. “We moeten al op jonge leeftijd een keuze maken. Dan ben je vaak pas 16 jaar, dat vind ik persoonlijk onwijs jong! Ik raad het M-jaar daarom aan, tenzij je al weet wat je wilt. Je kan je in dit jaar even terugtrekken en je goed oriënteren. Je krijgt veel ruimte om te ontdekken wat je echt leuk vindt.”

Het M-jaar wordt aangeboden bij mboRijnland in Alphen aan den Rijn en Gouda. Kijk voor meer informatie en aanmelden op: https://mborijnland.nl/opleiding/legal-finance/mjaar/


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Actie vandaag 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente vandaag 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.