ODMH

Subsidieperiode Gevelherstel Gouda 750 verlengd

Het college van Gouda heeft op 27 juni 2022 besloten om op initiatief/verzoek van de raad de huidige subsidieperiode van Gevelherstel Gouda 750 te verlengen tot het einde van het jaar. Of zo lang het vastgestelde subsidiebudget beschikbaar is. Het is mooi dat de raad het in stand houden en het behoud van het culturele erfgoed in de binnenstad ook een warm hart toedraagt.

Wethouder Erfgoed, Cultuur en Monumenten Thierry van Vugt: “De subsidieregeling Gevelherstel maakt het onderhoud en daarmee het in stand houden van gevels in de historische binnenstad mede mogelijk. Bij het jubileumjaar Gouda750 hoort een historische binnenstad die wij door kunnen geven aan de toekomstige generatie.”

Uitbreiden van het historische gebied
De subsidieregeling Gevelherstel Gouda 750 is verlengd om de subsidieregeling opnieuw onder de aandacht te brengen bij eigenaren van panden in de historische binnenstad. Het gaat om eigenaren van panden waarbij op basis van de inventarisatielijst is vastgesteld dat er sprake is van bouwkundige gebreken/achterstallig onderhoud. Het gebied dat gebruik kan maken van de subsidie is naast de historische binnenstad uitgebreid met de straten: Wilhelminastraat, Rozendaal, Achter de Vismarkt. Stoofsteeg en Koster Gijzensteeg.

Aanvragen
Je kunt deze subsidie aanvragen via de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH). Of je kunt bij de omgevingsdienst aanvragen of jouw woning voorkomt op de inventarisatielijst. Met deze regeling stimuleert en ondersteunt de gemeente eigenaren om noodzakelijke herstel- en opknapwerkzaamheden aan de gevel van hun pand uit te voeren. Meer informatie over de regeling is te vinden op de website van de ODMH.

Gouda750
De eerste panden zijn in december 2020 opgeknapt met behulp van de Gevelherstelregeling Gouda 750. Op de oorspronkelijke inventarisatielijst nam de gemeente 310 panden op. Van 197 panden (63,5%) stuurde de gemeente succesvol aan op het uitvoeren van werkzaamheden en wegwerken van achterstallig onderhoud.
Elke deelnemer aan de subsidieregeling ontvangt een schildje en huisje om te laten zien dat ze Gouda750 een warm hart toedragen, en anderen aan te moedigen ook de handen uit de mouwen te steken. Geef Gouda door!


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Actie vandaag 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente vandaag 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.