Te zien in Filmhuis Gouda: The Pawnshop, over solidariteit en armoede

Eet in het grootste pandjeshuis van Polen een worstje mee en duik in de wereld van tweedehands broodroosters en DVD-spelers, af en toe onderbroken door intieme momenten van liefde en zorg. Deze film over het vinden van solidariteit in armoede en het geven om mensen wanneer ze dat het hardste nodig hebben, schijnt een prachtig licht in de duisternis. Op donderdag 23 maart is The Pawnshop te zien in Filmhuis Gouda.

Pandjeshuis

In The Pawnshop volgen we de Poolse Jola en Wiesiek die een pandjeshuis runnen. Ooit had het dorp een bloeiende industrie en zat het vol leven, maar die hoopvolle tijden zijn vervlogen. Jola en Wiesiek geven niet op: het pandjeshuis is belangrijk voor de inwoners van het dorp en daarom moet een grote voorjaarsverkoop de zaak én het dorp een nieuwe kickstart geven. De documentaire van regisseur Lukasz Kowalski wordt ook omschreven als een licht absurdistische zwarte komedie over een relevant thema: armoede en hoe daarmee om te gaan.

Zichtbaar

In tijden van de energiecrisis en oplopende inflatie speelt armoede ook steeds meer in Nederland, hoewel het door schaamte niet altijd even zichtbaar is. The Pawnshop biedt aanleiding om hierover na afloop van de film met elkaar in gesprek te gaan. Hoe is het gesteld met armoede in onze stad? En wat doen politiek, gemeente en samenleving om de armoede te bestrijden en hulp te verlenen aan zij die deze hulp het hardst nodig hebben in deze tijd?

De documentaire The Pawnshop is donderdag 23 maart om 20u00 te zien in Filmhuis Gouda. Na afloop is er een nagesprek met Nikki Aerts van de Voedselbank Gouda, raadslid Tim Geluk van GroenLinks Gouda en senior beleidsadviseur Sarah Kastanja van de gemeente Gouda. Kaarten zijn alleen online te koop via www.filmhuisgouda.nl. De film is Engels ondertiteld.

Movies that Matter

Deze voorstelling is onderdeel van het landelijke Movies that Matter-programma, met elke maand in Filmhuis Gouda een film over maatschappij en mensenrechten, met boeiende gastsprekers en interviews. De volgende film is Theatre of Violence en wordt vertoond op dinsdag 18 april. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:05

Verkeershinder bij aanleg schoolzone Plaswijckweg

In de omgeving van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg zijn verschillende basisscholen. Deze drukke straten zorgen voor onveilige verkeerssituaties. Daarom verandert de gemeente Gouda de inrichting van de Plaswijckweg en de Ridder van Catsweg ter hoogte van de scholen. Dat brengt de nodige verkeershinder met zich mee.

Kunst en Cultuur vandaag 11:00

Gelukkig hebben we de plaatjes nog

Gelukkig hebben we de plaatjes nog, zo schrijft Maaike Hoonhout op social media. Het is bijna 9 jaar geleden dat we op feestelijke wijze de #Welkomstmuur verwelkomden in ons Goudse stadsgezicht. 'Negen jaar alweer?' hoor ik jullie denken. Ja, echt waar.

Mijn plek in Gouda vandaag 10:00

Mijn Plek in Gouda

'Mijn plek in Gouda' is een rubriek van ZoGouds naar het idee en in samen- en wisselwerking met de Goudse fotograaf/projectmaker Hermen Buurman. Fotograaf en filmer Buurman is al even bezig met de reeks beelden van inwoners die gefotografeerd zijn op 'Mijn plek in Gouda'. ZoGouds brengt vandaag in tekst en beeld Mijn plek in Gouda van Julie Middelkoop.

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 09:00

Wonen met zorg en gedeelde interesses

Domus Magnus doet er alles aan om haar bewoners in het Sint Jozefpaviljoen de gemoedelijkheid van thuis te laten voelen. "Zorg en Welzijn stemmen we af op de behoeften van bewoners. We verdiepen ons in hun interesses en behoeftes en betrekken ze in de welzijnsactiviteiten die we organiseren", aldus Esther Visser van Domus Magnus.

Advertorial Theater gisteren 20:00

Te zien in schouwburg: Second Life, reality-check op dubbellevens

De voorstelling Second Life van choreograaf Jasper van Luijk staat op donderdag 13 april in De Goudse Schouwburg. Second Life is een indringend liefdesduet, geïnspireerd op de beroemde choreografie Live (1979) van Hans van Manen.