Te zien in Filmhuis Gouda: The Pawnshop, over solidariteit en armoede

Eet in het grootste pandjeshuis van Polen een worstje mee en duik in de wereld van tweedehands broodroosters en DVD-spelers, af en toe onderbroken door intieme momenten van liefde en zorg. Deze film over het vinden van solidariteit in armoede en het geven om mensen wanneer ze dat het hardste nodig hebben, schijnt een prachtig licht in de duisternis. Op donderdag 23 maart is The Pawnshop te zien in Filmhuis Gouda.

Pandjeshuis

In The Pawnshop volgen we de Poolse Jola en Wiesiek die een pandjeshuis runnen. Ooit had het dorp een bloeiende industrie en zat het vol leven, maar die hoopvolle tijden zijn vervlogen. Jola en Wiesiek geven niet op: het pandjeshuis is belangrijk voor de inwoners van het dorp en daarom moet een grote voorjaarsverkoop de zaak én het dorp een nieuwe kickstart geven. De documentaire van regisseur Lukasz Kowalski wordt ook omschreven als een licht absurdistische zwarte komedie over een relevant thema: armoede en hoe daarmee om te gaan.

Zichtbaar

In tijden van de energiecrisis en oplopende inflatie speelt armoede ook steeds meer in Nederland, hoewel het door schaamte niet altijd even zichtbaar is. The Pawnshop biedt aanleiding om hierover na afloop van de film met elkaar in gesprek te gaan. Hoe is het gesteld met armoede in onze stad? En wat doen politiek, gemeente en samenleving om de armoede te bestrijden en hulp te verlenen aan zij die deze hulp het hardst nodig hebben in deze tijd?

De documentaire The Pawnshop is donderdag 23 maart om 20u00 te zien in Filmhuis Gouda. Na afloop is er een nagesprek met Nikki Aerts van de Voedselbank Gouda, raadslid Tim Geluk van GroenLinks Gouda en senior beleidsadviseur Sarah Kastanja van de gemeente Gouda. Kaarten zijn alleen online te koop via www.filmhuisgouda.nl. De film is Engels ondertiteld.

Movies that Matter

Deze voorstelling is onderdeel van het landelijke Movies that Matter-programma, met elke maand in Filmhuis Gouda een film over maatschappij en mensenrechten, met boeiende gastsprekers en interviews. De volgende film is Theatre of Violence en wordt vertoond op dinsdag 18 april. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 13:58

Primeur voor Gouda: Melbourne Coffee in stationshal gaat 4 maart open

In de stationshal van Station Gouda, aan de centrumzijde, komt de Australische koffiezaak Melbourne Coffee. Hiervoor is circa 177 m² verhuurd aan Melbourne Coffee. Gouda heeft hiermee een primeur. De Australische koffieketen opent in Gouda haar eerste vestiging in Nederland. En wel op maandag 4 maart. Basis Bedrijfshuisvestiging deed hiervoor de bemiddeling.  

Voetbal vandaag 13:23

DONK loopt tegen eerste seizoensnederlaag op

Een bij vlagen goed spelend DONK is tegen een verdedigend ingesteld Alphia door persoonlijke fouten tegen de eerste thuisnederlaag aangelopen: 1-2. Door dit resultaat zakken de Gouwenaars nu naar plek twee, drie punten achter VUC en gelijk met HVV.

Advertorial Feest vandaag 12:49

Organisatie Koningsnacht en Koningsdag in handen van De Theaterbakkerij

De Theaterbakkerij neemt dit jaar de organisatie van Koningsnacht en Koningsdag op de Markt van Gouda op zich. Zo maakte Ruud Bakker zaterdagmiddag bekend in de spelershome van Jodan Boys waar De Theaterbakkerij het buffet bij de wedstrijd Jodan Boys-Woudenberg sponsorde en waar De Theaterbakkerij de plannen voor 2024 presenteerde.

Advertorial Oekraïne vandaag 12:41

Zelensky Hier: voorstelling over leven van Zelensky in De Goudse Schouwburg

Op dinsdag 5 maart komt Zelensky Hier naar De Goudse Schouwburg. Een vaudeville voorstelling met serieuze ondertoon van De Theatertroep i.s.m. De Spelersfederatie, Patrick Nederkoorn en Arjen Arnoldussen over het leven van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky.

Algemeen vandaag 12:32

Bloemen voor Alexei Navalny bij oorlogsmonument bij Stadhuis op Markt

De Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt ook herdacht in Gouda. De afgelopen dagen zijn er bloemen voor Navalny neergelegd bij het oorlogsmonument bij het Stadhuis op de Markt. Ook staan er een foto van Navalny en bordjes met de teksten: Ik ben niet bang. Wees ook niet bang. En Alexei, bedankt voor alles!

Sport en recreatie vandaag 12:07

Deze sporters staan nu op Wall of Fame

In Sportcentrum De Mammoet was zaterdagavond de feestelijke onthulling van de nieuwe naambordjes op de Wall of Fame. Op de Wall of Fame werden de namen van sporters toegevoegd, die de afgelopen twee jaar een Goudse Sportpenning hebben ontvangen voor een bijzondere sportprestatie.