Theo Krins

Uniek monument wordt hersteld!

Al jarenlang zet ik me in voor het opknappen van historische panden in de binnenstad van Gemeente Gouda. Nu stond enige tijd het Tapijthuis uit de 16e eeuw (!!) te koop, nadat de bekende kunstenaar Menno Meijer was overleden. Met enkele andere Gouwenaars zijn we vervolgens een burgerinitiatief gestart om aandacht voor dit unieke pand te vragen. Het pand is nu verkocht en wordt door de nieuwe eigenaar helemaal opgeknapt zodat we over een paar jaar weer een prachtig historisch pand rijker zijn en de binnenstad nog mooier wordt!

Tapijthuis

Het Tapijthuis is een laatmiddeleeuws pand, een van de oudste in de stad. Gelegen op een prominente plaats, in de bocht van het oude veenriviertje de Gouwe. Het Tapijthuis dankt haar naam aan de Vlaamse wevers die hier eind 16e eeuw naartoe gevlucht waren. In gebouwen als deze pakten ze de draad weer op.

Later is het pand gebruikt als "kloppenschool". Een "klopje" is een vrouw die het werk van een non doet, maar geen kloostergelofte heeft gedaan. Degelijke katholieke scholen waren weliswaar verboden, maar op naleving daarvan werd door het stadsbestuur niet toegezien. Regelmatig verzocht de kerkenraad van de naastgelegen St.-Janskerk om sluiting van de school, maar daar gaf het stadsbestuur geen gehoor aan.

Er volgde later een bierbrouwerij en de vader van schrijver Herman de Man dreef hier begin van de 20e eeuw een ‘Venduhuis’. Sinds 1973 was het de galerie en later de werk- en woonplaats van kunstenaar Menno Meijer. Menno overleed in 2022 op 92-jarige leeftijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstwerk van Menno Meijer

 

Kunstwerk van Menno Meijer

 

 

 

Tekening van Menno Meijer

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.