Theo Krins

Uniek monument wordt hersteld!

Al jarenlang zet ik me in voor het opknappen van historische panden in de binnenstad van Gemeente Gouda. Nu stond enige tijd het Tapijthuis uit de 16e eeuw (!!) te koop, nadat de bekende kunstenaar Menno Meijer was overleden. Met enkele andere Gouwenaars zijn we vervolgens een burgerinitiatief gestart om aandacht voor dit unieke pand te vragen. Het pand is nu verkocht en wordt door de nieuwe eigenaar helemaal opgeknapt zodat we over een paar jaar weer een prachtig historisch pand rijker zijn en de binnenstad nog mooier wordt!

Tapijthuis

Het Tapijthuis is een laatmiddeleeuws pand, een van de oudste in de stad. Gelegen op een prominente plaats, in de bocht van het oude veenriviertje de Gouwe. Het Tapijthuis dankt haar naam aan de Vlaamse wevers die hier eind 16e eeuw naartoe gevlucht waren. In gebouwen als deze pakten ze de draad weer op.

Later is het pand gebruikt als "kloppenschool". Een "klopje" is een vrouw die het werk van een non doet, maar geen kloostergelofte heeft gedaan. Degelijke katholieke scholen waren weliswaar verboden, maar op naleving daarvan werd door het stadsbestuur niet toegezien. Regelmatig verzocht de kerkenraad van de naastgelegen St.-Janskerk om sluiting van de school, maar daar gaf het stadsbestuur geen gehoor aan.

Er volgde later een bierbrouwerij en de vader van schrijver Herman de Man dreef hier begin van de 20e eeuw een ‘Venduhuis’. Sinds 1973 was het de galerie en later de werk- en woonplaats van kunstenaar Menno Meijer. Menno overleed in 2022 op 92-jarige leeftijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunstwerk van Menno Meijer

 

Kunstwerk van Menno Meijer

 

 

 

Tekening van Menno Meijer

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Actie vandaag 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente vandaag 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie vandaag 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.  

Vastgoed vandaag 18:45

Verduurzamen monumenten wordt gemakkelijker

Verruim de regels, hanteer duidelijke richtlijnen en zorg voor heldere informatievoorziening. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen van Arcadis Nederland, dat in opdracht van de gemeente Gouda onderzoek deed naar de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. Met deze regeling wil de gemeente particuliere eigenaren helpen om hun monumenten op een verantwoorde manier te verduurzamen.