Advertorial Dieren 1 jul. 2024 18:54

Houd in zomermaanden 's nachts je kat binnen

Houd 's nachts liever je kat binnen, vooral in de zomermaanden. Met dit verzoek komen Goudse (dierenwelzijn)organisaties. Dit is waarom...

Dieren 18 jun. 2024 10:56

Steenmarter actief in Goudse wijken

In Gouda zijn steenmarters gesignaleerd en actief. ZoGouds.nl kreeg meldingen van onder andere bewoners in de Water- en Grassenbuurt.

Advertorial Dieren 10 jun. 2024 17:57

Aziatische hoornaar ook in Gouda gesignaleerd

De Aziatische hoornaar vormt een bedreiging voor zowel de biodiversiteit als voor de voedselzekerheid. Inmiddels is de hoornaar ook al in Gouda gezien, maar wat kan jij doen als je er een ziet?

Dieren 29 mei 2024 18:46

Controle hondenbelasting start deze week

Heb jij één of meer honden? Dan moet je daar aangifte voor doen en hondenbelasting betalen. De controle op de hondenbelasting start deze week. De controle voor de gemeente Gouda wordt uitgevoerd door het bedrijf HollandRuiter.

Dieren 20 mei 2024 10:22

Weet jij al wat jouw wijkbij is?

Op 20 mei, wereldbijendag, start in Zuid-Holland de campagne 'Help onze wijkbij'. Elke wijk in Zuid-Holland heeft een van 15 geselecteerde wilde bijen gekregen om voor te zorgen. Het doel: samenwerken aan een goed Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030.

Advertorial Dieren 16 apr. 2024 18:46

Ben/help jij bij de bijentelling?

Van 15 tot en met 24 april kan iedereen meedoen aan de bijentelling! Wil je de bijen een extra handje helpen? Doe dan op 22 april ook mee aan de Nationale Zaaidag!

Dieren 9 apr. 2024 10:52

Goudsen steunen actie Voer de Bij Bij

Elk jaar op 22 april voeren The Pollinators de bij bij en vragen ze extra aandacht voor bestuivende insecten. De organisatie helpt insecten door duizenden particuliere Voedselbanken voor Bijen te openen door heel Nederland (en België). Yvonne Palsgraaf en haar buurvrouw Joyce Otten bestieren in Gouda een zogeheten Voedselbank voor bijen en delen gratis zakjes bloemzaad uit.

Dieren 7 apr. 2024 11:57

Let op! Het is broedseizoen, bescherm de natuurgebieden

Het broedseizoen is weer aangebroken en loopt vanaf 1 maart tot 15 augustus. Tijdens deze periode roept de Dierenpolitie op om extra zorgvuldig te zijn in de natuurgebieden, waar diverse dieren zoals vogels, egels, vossen, konijnen, hazen, eekhoorntjes, reeën, fazanten, en anderen hun jongen grootbrengen.

Advertorial Dieren 31 mrt. 2024 11:38

Nieuw speelgoed van Diertotaal Utopia voor dierenopvangcentrum Gouda

Diertotaal Utopia in Winkelcentrum Bloemendaal heeft heel wat producten mogen ontvangen tijdens de Speelgoed Donatie Dagen! "Dank jullie wel voor al jullie donaties. Natuurlijk hebben wij het pakket aangevuld met nieuw speelgoed voor de en in het dierenopvangcentrum in Gouda. We hopen dat ze er veel plezier van hebben!", aldus Peter de Klerk, eigenaar van Diertotaal Utopia.

Dieren 23 mrt. 2024 19:00

Broedende torenvalken op Goudse Manege

Het voorjaar breekt aan en de vogels gaan broeden. Aan de buitenbaan op de Goudse Manege hangt nu twee jaar een kerkuilenkast. Afgelopen zomer werd in die nestkast slechts één veertje van een torenvalk aangetroffen. Afgelopen week maakte een bezoeker van de Goudse Manege bijgaande foto’s van een paartje torenvalken. De werkgroep nestkasten Goudse Hout is apetrots op dit voorlopige resultaat. Maar ook verderop in de Goudse Hout wordt druk gebroed.

Advertorial Dieren 17 mrt. 2024 18:45

Eerste lammetjes geboren op kinderboerderij De Goudse Hofsteden

De eerste lammetjes van dit jaar zijn geboren op de kinderboerderij De Goudse Hofsteden. En het is nog niet eens lente. Zwartbles Femke heeft een prachtige tweeling gekregen: een ooitje en een rammetje! "We zijn er erg blij mee", zo laat een woordvoerder van de kinderboerderij weten.

Dieren 13 feb. 2024 14:06

Fazant vliegt door raam pand Oosthaven

Een bijzondere melding voor het Centrum voor Dierenhulpverlening: een fazant die door het raam was gevlogen! Dit gebeurde bij een pand aan de Oosthaven, door een glasraam op de eerste verdieping. Gelukkig viel voor de fazant de schade mee. Die kon na het verzorgen van een klein wondje op zijn buik weer lekker terug naar buiten, de natuur in.

Advertorial Dieren 26 jan. 2024 07:00

Tel de vogels in jouw tuin of op je balkon

Help mee en tel dit weekend één keer een half uur de vogels in jouw tuin of op je balkon! Terwijl jij een half uurtje geniet van de natuur, help je de Vogelbescherming met het beschermen van vogels. Weten hoe je mee kunt doen? Lees dan verder.

Dieren 30 dec. 2023 12:04

Vuurwerkangst bij honden en katten: tref nu je voorbereidingen

Elk jaar worden honden en katten tijdens Oud & Nieuw geconfronteerd met enorme knallen en andere enge geluiden van het vuurwerk. Vuurwerkangst is een veelvoorkomend probleem bij honden. Ongeveer 40-70% van de honden heeft een geluidsovergevoeligheid, waar vuurwerkangst onder valt. Ook katten kunnen aan vuurwerkangst lijden.

Dieren 18 dec. 2023 18:30

Diertotaal Utopia schenkt kerstpakket aan Dierenopvangcentrum Gouda

De medewerk(st)ers en de dieren van Dierenopvangcentrum Gouda werden maandag verrast door Diertotaal Utopia. Eigenaar Peter de Klerk van Diertotaal Utopia kwam persoonlijk langs met een kerstpakket met allemaal lekkers voor de honden en katten. Zo'n 1000 zakjes en blikjes met voer voor de dieren.

Dieren 2 dec. 2023 06:00

Rivierkreeften gericht wegvangen heeft effect

Gericht uitheemse rivierkreeften wegvangen is een effectieve manier om de kreeftenplaag in te dammen. Dit blijkt uit een driejarige praktijkproef van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland.

Dieren 20 okt. 2023 10:26

Naar zuurstof happende vissen verhuizen in emmers naar schoner water

Tientallen verzwakte vissen in de wateren bij Waddinxveen, Gouda en Moordrecht worden met emmers naar schoner water gebracht. Sinds vorig weekend happen vissen aan de oppervlakte naar lucht, omdat er veel te weinig zuurstof in het water zit. Mogelijk komt dat door een olieachtige laag op het water en de grote brand van afgelopen vrijdag bij Moerkapelle.

Dieren 16 okt. 2023 10:31

Brand Moerkapelle leidt tot dode vissen in water Gouda

In het water bij Gouda, Moordrecht en Waddinxveen zijn op zondag opvallend veel dode en naar lucht happende vissen gevonden, dat meldt het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard op X. Volgens het waterschap komt het onder meer door de brand bij op het bedrijventerrein van Moerkapelle, afgelopen vrijdag.

Dieren 15 okt. 2023 14:31

Hoogheemraadschap onderzoekt oorzaak dode vissen

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ziet in wateren in Waddinxveen, Gouda en Moordrecht momenteel veel naar lucht happende en ook dode vissen. "Er zit weinig zuurstof in het water. We onderzoeken de oorzaak en omvang. Voor de vissen is het goed nieuws dat er veel regen valt. Regen verfrist en geeft zuurstof, al heeft dit enige tijd nodig", aldus het schap.

Dieren 12 sep. 2023 21:00

Ga je mee vleermuizen zoeken en kijken?

IVN Gouwe en IJssel nodigt je uit om op donderdag 14 september samen met Niels de Zwarte op zoek te gaan naar vleermuizen. De Zwarte doet al jarenlang vleermuizenonderzoek en vertelt hier graag over tijdens een rondwandeling in het Baden Powellplantsoen en langs de Hollandsche IJssel.

Advertorial Dieren 2 sep. 2023 09:00

Hondenplons in Groenhovenbad

Is jouw trouwe viervoeter gek op water? Dan mag je dit spetterende evenement niet missen! Op zondag 3 september houdt Sport.Gouda de eerste editie van de Hondenplons in het buitenbad van het Groenhovenbad. Een ochtend vol plezier, spetters en pret!

Dieren 29 aug. 2023 12:48

Kinderboerderij neemt afscheid van 30-jaar oude ezel Bonny

Kinderboerderij De Goudse Hofsteden heeft maandag afscheid genomen van ezel Bonny. Iets meer dan 30 jaar geleden, op 20 augustus 1993, werd Bonny geboren op de kinderboerderij en ze is voor vele bezoekers - van jong tot oud - een vertrouwd gezicht geworden.