Rauw drama Butterfly Vision over Oekraïense oorlog in Filmhuis Gouda

Hoe kan menselijkheid overleven na de mensonterende gebeurtenissen van de oorlog in Oekraïne? Deze vraag stelt het rauwe, indrukwekkend geacteerde drama Butterfly Vision. Onlangs won de film de Cineuropa Award tijdens het Italiaanse filmfestival in Triëst. Op donderdag 23 februari is de prijswinnende film te zien in Filmhuis Gouda.

Trauma

In Butterfly Vision keert de Oekraïense militair Lilia na twee maanden als krijgsgevangene terug naar haar man en familie. Het lukt haar niet aan haar trauma te ontsnappen en bovendien blijkt ze zwanger van een van haar bewakers. Toch weigert Lilia een slachtoffer te zijn. Gezien het onderwerp en de actualiteit kunnen kijkers Butterfly Vision verontrustend vinden, maar het is een onverwacht hoopvol drama. Het laat een strijdbaar Oekraïne zien nog voor er na de inval van Rusland internationaal werd erkend dat er een oorlog gaande was. Ook onderzoekt het speelfilmdebuut van regisseur Maksym Nakonechnyi de gebeurtenissen die hebben geleid tot de huidige oorlog. 

Butterfly Vision is geïnspireerd door de ervaringen van vrouwen die in de strijdkrachten van Oekraïne dienen en vechten tegen de door Rusland gesteunde separatisten. De vastberadenheid van Oekraïense vrouwen om tegen Russen te vechten weerspiegelt de onwankelbare vastberadenheid van Oekraïners om zich op te offeren voor hun land. 

Charlie Chaplin

De film is gepresenteerd op het filmfestival in Cannes waar de Oekraïense president Zelensky op een groot scherm een toespraak hield over het belang van cinema: “We hebben een nieuwe (Charlie) Chaplin nodig die zal bewijzen dat cinema niet stil is”, zei hij, verwijzend naar The Great Dictator waarin Chaplin Adolf Hitler parodieert. Volgens Zelensky spelen films zoals Butterfly Vision ook nu een belangrijke rol in de strijd tegen autoritaire en wrede regimes. 

Regisseur Maksym Nakonechnyi wilde in zijn film meerdere kanten van conflict en trauma belichten: ‘’I wanted it to be a story about hope and humanity in utterly hopeless circumstances. Since 2014 thousands of soldiers have returned from war, and they do not always receive a warm welcome at home as one would expect. To explore this situation in an ethical way, I tried to shoot as neutrally as I could, without labeling anything as right or wrong. In the face of trauma, everybody is equal.’’

De film Butterfly Vision is donderdag 23 februari om 20u00 te zien in Filmhuis Gouda. Na afloop is er een nagesprek in de foyer. Kaarten zijn alleen online te koop via www.filmhuisgouda.nl. De film is Engels ondertiteld.

Deze voorstelling is onderdeel van het landelijke Movies that Matter-programma, met elke maand in Filmhuis Gouda een film over maatschappij en mensenrechten, met boeiende gastsprekers en interviews. De volgende film is The Pawnshop en wordt vertoond op 22 maart. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Ondernemen vandaag 15:41

Druk bezochte bijeenkomst GBC/SBG met gastspreker Robert Doornbos

Een volle raadzaal van het Huis van der Stad dinsdagavond bij de inspiratieavond van de Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda en Goudse Business Club. Dit met een mooie, informele en informatieve bijdrage van gastspreker en oud Formule 1-coureur Robert Doornbos.

Politiek vandaag 15:19

Wethouder Rogier Tetteroo neemt vanavond afscheid van Goudse politiek

Na bijna 9 jaar wethouderschap en 4 jaar raadslidmaatschap (fractievoorzitter) is Rogier Tetteroo vanaf donderdag 1 juni aan de slag gegaan voor het start-up bedrijf MicroWoning.com. Vanavond, woensdag 7 juni, neemt Tetteroo tijdens de raadsvergadering afscheid van de Goudse politiek. 

Advertorial Theater vandaag 15:04

De Waarheid van Kate op do. 8 juni in De Theaterbakkerheij

‘De waarheid van Kate’ is een multimedia voorstelling van John de Heij theaterproducties waarin Suzanne Glasbergen maar liefst 26 personages speelt, live op het toneel en via drie grote LCD schermen als in een videoclip. Voor het eerst sinds jaren staat John de Heij zelf weer op het toneel, ditmaal in de rol van live muzikant en dj. En wel op donderdag 8 juni, vanaf 20u00 in De Theaterbakkerheij.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:58

HPV-prikbus komt naar treinstation Gouda

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Op 8 en 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus bij het treinstation van Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.

Voetbal vandaag 13:34

Brainstormavond bestuurlijke toekomst Olympia

De voetbalvereniging Olympia houdt woensdagavond 7 juni vanaf 20u00 in haar clubhuis een brainstorm sessie over de bestuurlijke toekomst van de club én om te helpen een aantal belangrijke posities in te vullen. Aanleiding voor de bijeenkomst is dat het steeds lastiger blijkt om mensen te vinden om belangrijke vrijwilligersplekken in te vullen.

Natuur en recreatie vandaag 13:07

'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'

Operatie Steenbreek Gouda maakte dinsdag het motto van haar 5-jarig bestaan en verjaardag bekend. Dit bij overhandiging van een appelboompje aan burgemeester Pieter Verhoeve in het Huis van de Stad. Het motto is 'Het laaghangende fruit is geoogst, op naar meer'.