Rogier Tetteroo benoemd tot ereburger van Gouda

Rogier Tetteroo ontving op dinsdag 27 juni uit handen van burgemeester Pieter Verhoeve de zilveren erepenning van de stad Gouda bij zijn afscheid als wethouder. Hij ontvangt de erepenning en de daarbij behorende titel ‘ereburger van Gouda’ als blijk van grote waardering voor zijn jarenlange inzet voor de stad waarbij hij met name op het gebied van woningbouw, wijkontwikkeling en werk en inkomen belangrijke ontwikkelingen voor de stad heeft gerealiseerd.

PvdA

Tetteroo was van 2010-2014 raadslid en fractievoorzitter van de PvdA. In 2014 werd hij benoemd tot wethouder. Als wethouder heeft hij zich bijna 9 jaar ingezet voor Wonen, Wijkontwikkeling, Ruimtelijke Ordening, met de projecten Westergouwe, Spoor-zone Noord en Middenwillens en voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, inclusief armoedebeleid en schuldhulpverlening.

In de afgelopen 13 jaar heeft Tetteroo veel gedaan voor de stad. Vooral op het gebied van armoedebeleid, het verbeteren van de hulp bij schulden en financiële zorgen en sociale woningbouw werd het verschil gemaakt. Tetteroo stond in zijn hoedanigheid als wethouder bekend als een krachtig bestuurder die scherp kon onderhandelen en geen enkel moeilijk gesprek uit de weg ging. Hij was als wethouder goed bereikbaar en aanspreekbaar voor de inwoners van de stad. Hij hield regelmatig een spreekuur op verschillende openbare locaties in de stad. Zo wist hij diverse mensen verder te helpen die anders de weg naar het bestuur niet hadden gevonden. Als een echte sociaal democraat heeft Tetteroo zich ingezet voor mensen die wat extra ondersteuning kunnen gebruiken in het dagelijks leven. Dit is weerspiegeld in zijn bijzondere inzet voor Gouda en haar inwoners.

Armoedebestrijding / sociaal domein

Het armoedebeleid heeft dankzij Tetteroo een totale make-over gekregen. Dit heeft hij gedaan met een grote betrokkenheid van partijen uit de stad en de gemeenteraad. Bij de doorontwikkeling van de Sociale Dienst was hij heel vasthoudend om de menselijke maat terug te brengen en meer oog te hebben voor de mensen om wie het gaat. Zo zijn er heldere keuzes gemaakt om meedoen mogelijk te maken vooral voor kinderen die opgroeien in armoede. Onder zijn bestuur is een stevig kind-pakket neergezet waarmee gezinnen met een laag inkomen vergoedingen krijgen voor onder meer schoolkosten en sporten. Tetteroo heeft de Rotterdampas in Gouda geïntroduceerd waarmee mensen met een laag inkomen of kleine portemonnee, met korting toegang krijgen tot culturele activiteiten, sport en recreatie en leuke evenementen. Via de Rotterdampas wordt ook het kind-pakket uitgegeven.

Daarnaast is het kinderfonds door Tetteroo ingevoerd als instrument om materiële hulp te bieden aan kinderen van gezinnen met een laag inkomen die niet in aanmerking komen voor het kind-pakket. Ook werd voor die doelgroep de mogelijkheid opengesteld om een goedwerkende fiets te kunnen krijgen. Ook is er samen met Stichting Leren voor de Toekomst en de Brede School gewerkt aan het verkleinen van kansenongelijkheid door het bieden van een  plek waar kinderen huiswerk kunnen maken en laagdrempelige ondersteuning kunnen krijgen bij hun leerwerk en omgang op en met school en schoolkeuzes.

Verder heeft Tetteroo zich tijdens zijn wethouderschap hard gemaakt voor subsidieregelingen ten behoeve van de non-foodbank en de voedselbank en is het dank zij de heer Tetteroo nu mogelijk om vanuit de bijstand een onderneming te starten. 

Schuldhupverlening

De Schuldhulpverlening heeft hij teruggehaald naar de gemeente omdat de aanpak door private partijen niet bleek te werken. Vervolgens is het schuldhulp convenant ‘de Goudse Standaard’ tot stand gekomen, waar alle betrokken Goudse organisaties bij zijn aangesloten en daarmee een samenhangende keten van hulp en ondersteuning kunnen bieden aan inwoners met financiële zorgen.

Promen

Gedurende zijn wethouderschap was Tetteroo actief in het dagelijks bestuur van Promen, waarvan het laatste jaar als voorzitter. Als lid van het dagelijks bestuur leverde de heer Tetteroo een actieve bijdrage aan de vorming van Promen tot het leer- en ontwikkelbedrijf dat het nu is. Ook is er een goede samenwerking met de sociale diensten in de arbeidsmarktregio Midden-Holland. 

Sociale woningbouw, wonen en wijkontwikkeling

Tetteroo heeft de woningbouw in het algemeen, en de sociale woningbouw in het bijzonder, een enorme stimulans gegeven via een aantal grote projecten met veel positieve impact voor de stad. Onder andere de transformatie van het gemeentelijk Stadskantoor aan de Agnietenstraat tot woningen, de realisatie van flexwonen aan de Winterdijk, het nieuwbouwcomplex de Koploper naast Cinema Gouda, evenals de rest van de Spoorzone, waar nog veel meer op komst is. Daarnaast zijn er woningen bij gekomen in Middenwillens en wordt er gebouwd in de wijk WesterGouwe en op de Van Loon locatie.

Ook wist hij een aantal spraakmakende en omstreden projecten zoals Gouwe Huse, daklozenopvang en AZC De Molenwiek succesvol te realiseren. Evenals enkele innovatieve concepten waaronder Knarrenhof en de eerste Microwoning op particuliere grond. 

penning zilver gemeente gouda.jpg

Zilveren erepenning

De zilveren erepenning is een hoge stadsonderscheiding. De penning wordt sinds 1939 in zeer bijzondere gevallen toegekend als blijk van grote waardering en dankbaarheid aan hen die zich voor Gouda in hoge mate inzetten. De ontvanger van de zilveren erepenning wordt ingeschreven in het register van ereburgers van de stad Gouda.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport en recreatie vandaag 18:22

Sportieve meivakantie met SPORT•GOUDA: zie hier het programma

Tijdens de meivakantie zorgt SPORT•GOUDA ervoor dat niemand zich hoeft te vervelen. Ook deze vakantie staat er namelijk weer een leuk en gevarieerd sport- en beweegprogramma op de planning. Ook kun je vanaf woensdag 1 mei weer een sprong maken in het buitenbad! Wanneer zien we jou bij onze activiteiten? Bekijk snel het programma op www.sportpuntgouda.nl.

Advertorial Horeca vandaag 13:11

Feestelijke opening en Koningsdag: dubbel feest bij Check's

Op Koningsdag was de feestelijke opening van horecagelegenheid Check's. Dubbel feest dus voor Pieter ter Veen (47) en zijn partner Lucas van der Draaij (21) die de zaak Achter de Kerk runnen. Gefeliciteerd mannen...

Advertorial 4 en 5 mei vandaag 12:49

Wandel jij ook mee voor vrijheid en vrede op Bevrijdingsdag?

Wandel mee voor vrijheid en vrede op Bevrijdingsdag 2024 in Gouda! Je loopt in kleine groepjes, en staat onderweg stil voor een verhaal, gedicht of muziek. Na afloop eet je samen met de andere wandelaars en de organisatie de Vrijheidssoep.

Opinie vandaag 12:30

Berichten uit de bibliotheek Gouda (9)

Ik zei het al eerder, het bruist, borrelt en beweegt in de bibliotheekwereld. Vanzelfsprekend staat het aanwakkeren van leesplezier bij ons altijd voorop, maar die basistaak is de afgelopen jaren in snel tempo uitgebreid met de preventie en bestrijding van laaggeletterdheid, de bibliotheek op school, digitale geletterdheid & de techniekwerkplaats en het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). En de volgende opdracht dient zich al weer aan: democratie en burgerschap.

4 en 5 mei vandaag 12:21

Rondleiding Gouda in de oorlog op 4 mei op Oude Begraafplaats

Voorafgaand aan het programma op de Markt houdt de Oude Begraafplaats Gouda op zaterdag 4 mei twee keer een rondleiding met als thema ‘Gouda in de oorlog’. De rondleidingen starten om 13u30 en 14u30 en duren ongeveer een uur. Deelname is gratis.

Advertorial Fairtrade Gouda vandaag 12:02

Thema Fairtrade Week: eerlijke mode

Thema van de Fairtrade Week van dit jaar is Fair Fashion: eerlijke mode. Hiervoor geldt het voor fairtrade kenmerkende principe van eerlijke handel. Fairtrade Gouda doet van 4 tot en met 12 mei met de Fairtrade Week mee met activiteiten bij Terre des Hommes aan de Lange Groenendaal, bij verschillende kledingwinkels en met een speciale stadswandeling.