De Cirkel, Caroline de Kievit

Winston Franklin Joseph van Eck bezoekt groep 7A De Cirkel

Tijdens Dodenherdenking 4 mei in Gouda stond ik toevallig naast een bijzondere Gouwenaar, Winston van Eck. Hij is de bekende 'bevrijdingsbaby' van Gouda, geboren op 5 mei 1945. Er zijn meer bevrijdingsbaby's geboren op die dag, maar slechts één mag zich Winston Franklin Joseph van Eck noemen.

winston van eck bevrijdingsbaby klein.JPG

Bijdrage Caroline de Kievit, leerkracht groep 7A, Basisschool de Cirkel 

De Gouwenaar is vernoemd naar de bevrijders van Europa. 

Burgemeester Pieter Verhoeve haalde het dit bijzondere feit donderdagavond 4 mei aan in zijn speech bij de Dodenherdenking op de Markt in Gouda.

En zo stond ik, een juf uit Gouda, dus ineens naast deze meneer met zijn bijzondere verhaal!

Aangezien ik leerkracht ben, gingen bij mij direct allerlei ideeën door mijn hoofd om meer te weten te komen over dit bijzondere verhaal. Beide groepen 7 en 8 op de Cirkel, waar ik werk, hebben zich de afgelopen weken  beziggehouden met het thema Oorlog en Vrede en hebben zich goed verdiept in de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal zou mooi passen bij ons thema!

In mijn groep 7A hebben we het verhaal van Winston op het internetplatform ZoGouds gelezen met elkaar en daar ontstond een mooi gesprek over hem. De kinderen waren verbaasd over zijn bijzondere namen en waren direct nieuwsgierig om hem te ontmoeten.

Stiekem had ik dit al gehoopt en besproken met Winston. Toen ik vroeg of hij wilde langskomen om mijn groep te ontmoeten, aarzelde hij geen seconde en de afspraak was gemaakt.

Afgelopen dinsdag 16 mei was het zover en heeft de klas kennis gemaakt met Winston van Eck. Uitgebreid hebben de kinderen vragen gesteld aan hem en hem ondervraagd over zijn namen. Zitten er voordelen aan deze bijzondere namen? Wat vindt u zelf van uw namen? Hoe vindt u het dat u op Bevrijdingsdag bent geboren? Wat blijft u het meeste bij van alles wat u heeft meegemaakt?

winston van eck de cirkel leerlingen handtekening.jpg

Heel leuk om te zien hoe betrokken de kinderen hebben gereageerd op hem. De vraag 'mag ik uw handtekening' is natuurlijk beantwoord en ook hebben de kinderen het trouwboekje mogen inkijken om de namen in het echt te zien!

Meneer van Eck was zeer ontroerd en vond het een geweldige eer om bij ons op school te komen. En wij vonden het weer geweldig dat wij deze meneer hebben mogen ontmoeten.

Ik denk dat de kinderen in mijn groep dit nooit vergeten!

Caroline de Kievit
Leerkracht groep 7A
Basisschool de Cirkel 

Op de frontfoto Winston Franklin Joseph van Eck met leerlingen van groep 7A basisschool De Cirkel en met links van Winston juf Caroline.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Exposities vandaag 14:23

Expositie Freedom Seekers van Jet ter Halle

Wat is vrijheid voor jou? Voor documentaire fotograaf Jet ter Halle was dit je voeten volgen zonder iets te willen of te moeten. In Parijs veranderde haar perspectief door Aslam, Courage, Oscar en Vlad. Zij kwamen alleen te staan, verkeerde in angst voor hun leven en ontvluchtte hun land om zich vrij te kunnen uiten ongeacht hun seksuele oriëntatie. De documentaire ‘Freedom Seekers’ is te bewonderen samen met een fotocollectie van Ter Halle haar reizen. Te zien in Stadskant, Stationsplein 8.

Waterpolo vandaag 12:53

Landskampioen GZC Donk wint eenvoudig van PSV

De Eredivisie Heren is van start gegaan. Op zaterdag won GZC Donk zoals verwacht vrij eenvoudig. De regerend  landskampioen uit Gouda stuurde PSV met 18-12 huiswaarts.

Bankzaken vandaag 11:34

ING-bank leeg gehaald

De laatste bank in de binnenstad van Gouda, waar we nog gewoon geldzaken kunnen doen aan de balie en geld kunnen opnemen en pinnen, sloot onlangs de deuren. Na de Rabobank, ABN Amro, SNS Bank ging ook de ING Bank in de Wijdstraat 1 dicht. Dat gebeurde per 31 augustus. De ING-bank wordt nu leeg gehaald.