De Cirkel, Caroline de Kievit

Winston Franklin Joseph van Eck bezoekt groep 7A De Cirkel

Tijdens Dodenherdenking 4 mei in Gouda stond ik toevallig naast een bijzondere Gouwenaar, Winston van Eck. Hij is de bekende 'bevrijdingsbaby' van Gouda, geboren op 5 mei 1945. Er zijn meer bevrijdingsbaby's geboren op die dag, maar slechts één mag zich Winston Franklin Joseph van Eck noemen.

winston van eck bevrijdingsbaby klein.JPG

Bijdrage Caroline de Kievit, leerkracht groep 7A, Basisschool de Cirkel 

De Gouwenaar is vernoemd naar de bevrijders van Europa. 

Burgemeester Pieter Verhoeve haalde het dit bijzondere feit donderdagavond 4 mei aan in zijn speech bij de Dodenherdenking op de Markt in Gouda.

En zo stond ik, een juf uit Gouda, dus ineens naast deze meneer met zijn bijzondere verhaal!

Aangezien ik leerkracht ben, gingen bij mij direct allerlei ideeën door mijn hoofd om meer te weten te komen over dit bijzondere verhaal. Beide groepen 7 en 8 op de Cirkel, waar ik werk, hebben zich de afgelopen weken  beziggehouden met het thema Oorlog en Vrede en hebben zich goed verdiept in de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal zou mooi passen bij ons thema!

In mijn groep 7A hebben we het verhaal van Winston op het internetplatform ZoGouds gelezen met elkaar en daar ontstond een mooi gesprek over hem. De kinderen waren verbaasd over zijn bijzondere namen en waren direct nieuwsgierig om hem te ontmoeten.

Stiekem had ik dit al gehoopt en besproken met Winston. Toen ik vroeg of hij wilde langskomen om mijn groep te ontmoeten, aarzelde hij geen seconde en de afspraak was gemaakt.

Afgelopen dinsdag 16 mei was het zover en heeft de klas kennis gemaakt met Winston van Eck. Uitgebreid hebben de kinderen vragen gesteld aan hem en hem ondervraagd over zijn namen. Zitten er voordelen aan deze bijzondere namen? Wat vindt u zelf van uw namen? Hoe vindt u het dat u op Bevrijdingsdag bent geboren? Wat blijft u het meeste bij van alles wat u heeft meegemaakt?

winston van eck de cirkel leerlingen handtekening.jpg

Heel leuk om te zien hoe betrokken de kinderen hebben gereageerd op hem. De vraag 'mag ik uw handtekening' is natuurlijk beantwoord en ook hebben de kinderen het trouwboekje mogen inkijken om de namen in het echt te zien!

Meneer van Eck was zeer ontroerd en vond het een geweldige eer om bij ons op school te komen. En wij vonden het weer geweldig dat wij deze meneer hebben mogen ontmoeten.

Ik denk dat de kinderen in mijn groep dit nooit vergeten!

Caroline de Kievit
Leerkracht groep 7A
Basisschool de Cirkel 

Op de frontfoto Winston Franklin Joseph van Eck met leerlingen van groep 7A basisschool De Cirkel en met links van Winston juf Caroline.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

ICT en technologie vandaag 06:00

Zuid-Holland aangewezen als testgebied voor nieuwe generatie drones

Zuid-Holland is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als voorkeursgebied voor BVLOS-vluchten met drones in afgesloten luchtruim. BVLOS staat voor Beyond visual line of sight. Oftewel: vliegen met een drone buiten het directe zicht van de pilot. 

Advertorial Theater gisteren 19:00

Avondje theater? Hier het programma van De Goudse Schouwburg

Avondje theater? Het theaterseizoen in De Goudse Schouwburg is bezig met de tweede helft. Deze voorstellingen kun je de komende weken verwachten, zien en horen. De lijst is lang, er is voldoende keus. 

Actie gisteren 18:51

Zwemmen in Museumhaven voor Fight Cancer en fietstrainer GHZ

De tweede editie van Swim to Fight Cancer Gouda vindt op zaterdag 22 juni plaats in de Museumhaven.  Deelnemers, jong en oud, zwemmen mee om samen met hun sponsors geld op te halen voor de stichting Fight cancer. De donaties gaan naar verschillende onderzoeken naar kanker én een lokaal doel. Dit jaar wordt er gezwommen voor een Virtuele Fietstrainer voor patiënten met kanker in het Groene Hart Ziekenhuis.

Gemeente gisteren 18:48

Geef je mening over de inrichting van de openbare ruimte

Waar moet de gemeente volgens jou rekening mee houden bij de inrichting van de ruimte op straat? Moet er meer ruimte komen voor het openbaar vervoer? Of voor de auto? Of juist voor meer groen en speelplekken? De keuzes die de gemeente hierover maakt, bepalen jouw leefomgeving. Daarom wil de gemeente weten wat jij belangrijk vindt. Vul de vragenlijst digitaal in. Meedoen duurt ongeveer 20 minuten.

Sport en recreatie gisteren 18:47

Gemeenteraad unaniem voor verhoging zwemveiligheid kinderen

De Goudse gemeenteraad heeft unaniem gestemd voor een motie die oproept tot het verkennen van mogelijkheden om de zwemveiligheid van Goudse kinderen te verbeteren. De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid, de ChristenUnie, GroenLinks, het CDA, de VVD en de SGP, kreeg steun van de rest van de raad.