Gezondheid en welzijn 21 mrt. 2024 18:03

Wat is ie lief hè?

Wat is ie lief hè? Donderdag kregen patiënten op de afdeling Ouderengeneeskunde bezoek van pasgeboren lammetjes. Ze zorgden voor een lach op het gezicht en brachten de lente in het ziekenhuis! Er werd volop geknuffeld en de fles gegeven.

Gezondheid en welzijn 19 mrt. 2024 15:24

Zonnebloemen-sleutelkoord vraagt geduld voor mensen met verborgen beperking

Een vrolijk sleutelkoord van zonnebloemen tegen een groene achtergrond: voor mensen met een verborgen beperking kan het een wereld van verschil maken. Aan baliepersoneel, winkelmedewerkers of zorgverleners laten zij met dit koord discreet zien extra steun, hulp of wat meer tijd nodig te hebben.

Gezondheid en welzijn 18 mrt. 2024 10:38

Inzet jeugdconsulenten bij huisartsen slaat aan

De inzet van jeugdconsulenten bij huisartsen begint in Gouda vruchten af te werpen: voor het eerst in jaren is in 2023 het aantal kinderen met jeugdzorg gedaald.

Gezondheid en welzijn 16 mrt. 2024 09:31

D66 Gouda wil vaccinatiegraad verhogen

Ook in Gouda daalt het aantal gevaccineerde kinderen de afgelopen jaren. Recente uitbraken van verschillende besmettelijke ziekten die jarenlang niet zijn voorgekomen in Nederland, maakt de fractie van D66 Gouda ongerust.

Gezondheid en welzijn 8 mrt. 2024 13:02

Nieuw uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten in De Walvis is 2000ste van Nederland

Op Internationale Vrouwendag heeft Stichting Armoedefonds samen met de gemeente Gouda het 2.000-ste  Menstruatieproducten Uitgiftepunt van Nederland geopend in Ontmoetingscentrum de Walvis in Korte Akkeren. Bij de uitgiftepunten, ook wel MUP’s genoemd, worden maandverband en tampons maar ook wasbaar maandverband en menstruatiecups gratis aangeboden aan mensen die het financieel moeilijk hebben.

Gezondheid en welzijn 4 mrt. 2024 11:12

In beweging voor Aanmoedigingsprijs Fleur

In 2021 verloren Therese en Sjaak van der Pouw hun jongste dochter Fleur aan een complexe psychiatrische aandoening. Ondanks het verdriet kwamen zij tot een heel mooi initiatief: De Aanmoedigingsprijs Fleur.  Dit in nauwe samenwerking met de onderzoeksgroep van LUMC Curium onder leiding van Professor dr. Robert Vermeiren. Om hier aandacht en budget voor te vragen, lopen Freek Carol en Mariëlla van den Ham een trail van maar liefst 48,6 km.

Gezondheid en welzijn 12 feb. 2024 19:00

Nieuw onderzoek: jongeren ervaren seksualiteit anders

Recent onderzoek naar seksuele gewoonten van jongeren onder de 25 onthult een reeks opvallende trends. Volgens het rapport van Hecht GGD Hollands Midden (waaronder Gouda valt), Rutgers en Soa Aids Nederland stellen jongeren seks steeds langer uit, maar ervaren ze toch veel plezier en accepteren ze meer diversiteit in seksualiteit dan voorheen. 

Gezondheid en welzijn 16 jan. 2024 08:00

GGD waarschuwt: Pas op met kwik, breng barometers en thermometers weg!

Sommige mensen hebben nog een oude thermometer of barometer met kwik in huis. Kwik is giftig en heel moeilijk goed op te ruimen. Als een voorwerp met kwik kapot valt, is dat niet alleen een risico voor je gezondheid, het kan je ook heel veel geld kosten. 

Gezondheid en welzijn 4 jan. 2024 21:00

Hecht GGD Hollands Midden start IkPas-campagne

Hecht GGD Hollands Midden lanceert de IkPas-campagne in Hollands Midden. De campagne IkPas richt zich op het vergroten van het bewustzijn rondom het eigen alcoholgebruik. Dit jaar draait alles om de vraag: "Wanneer zet jij je alcoholgebruik op pauze?"

Gezondheid en welzijn 20 dec. 2023 19:30

Voorkom overlast door houtstook

De koude wintermaanden komen er aan. Houtkachels en open haarden zorgen voor een gezellige sfeer in huis, maar geven ook rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Deze schadelijke stoffen zorgen voor  luchtvervuiling en gezondheidsklachten van jezelf en anderen.

Gezondheid en welzijn 12 dec. 2023 08:00

Halen Coronaprik kan nog tot en met 22 december

Mensen van 60 jaar en ouder, volwassenen tot 60 jaar die een uitnodiging krijgen voor de griepprik en zorgmedewerkers met direct patiëntencontact, kunnen nog tot en met vrijdag 22 december een coronaprik halen bij de GGD. Daarna stopt de najaarsronde officieel en kunnen deze groepen geen coronaprik meer krijgen. Het is niet nodig om te wachten op de uitnodigingsbrief van het RIVM.

Gezondheid en welzijn 21 nov. 2023 10:54

Bijzondere film tijdens oranje actiecampagne voor vrouwen en meisjes

Geweld hoort nergens thuis. Genoeg is genoeg: zo pakt Laura een mes, Rachel een pistool en Rosalba mengt slaapmiddel door de gehaktballetjes om haar man vervolgens in zijn slaap te wurgen. ‘Look What You Made Me Do’ geldt als de ultieme wraakfilm over geweld tegen vrouwen. Dinsdag 28 november wordt de documentaire van regisseur en schrijver Coco Schrijber op een bijzondere plek vertoond: in de monumentale kapel van de Rooms-Katholieke Begraafplaats in Gouda.

Gezondheid en welzijn 18 nov. 2023 10:11

Mobiele vaccinatieteams op pad om mensen thuis te vaccineren tegen corona

Wat als je een coronavaccinatie wilt, maar door een ernstige ziekte of beperking niet naar een priklocatie van de GGD kunt komen? Ook niet met hulp van familie of bekenden? Dan komt een mobiel vaccinatieteam van Hecht GGD Hollands Midden langs om je thuis te vaccineren. Aanmelden voor thuisvaccinatie kan nog tot en met 8 december, maar doe het liever zo snel mogelijk.

Gezondheid en welzijn 13 nov. 2023 16:24

Prikken zonder afspraak op alle corona vaccinatielocaties GGD

Op de vaste vaccinatielocaties van Hecht GGD Hollands Midden in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden kun je vanaf dinsdag 14 november ook zonder afspraak een coronaprik halen. Mits je daarvoor in aanmerking komt natuurlijk. Op de tijdelijke pop-up priklocaties kon je al zonder afspraak terecht. Kijk op www.ggdhm.nl/priklocaties-corona voor adressen en openingstijden.

Gezondheid en welzijn 13 nov. 2023 09:58

Pakketjes aannemen populairste vorm van burenhulp anno 2023

Het aannemen van pakketjes, het verzorgen van de planten, en het bewaren van de huissleutel zijn de meest populaire vormen van burenhulp, blijkt uit het jaarlijkse buurtonderzoek van Nextdoor - het platform dat buren met elkaar verbindt - en de Vrije Universiteit Amsterdam onder ruim 18.000 Nextdoor gebruikers.

Gezondheid en welzijn 7 nov. 2023 11:08

Hecht GGD Hollands Midden: stel je HPV-prik niet langer uit

Jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar kunnen dit jaar nog tot en met 23 december een gratis HPV-prik halen op een van de 9 HPV-priklocaties van Hecht GGD Hollands Midden. Zonder afspraak, makkelijk en dichtbij. Stel je HPV-prik niet langer uit. Alleen als je in 2023 de eerste HPV-prik haalt, kun je tot 1 juni 2024 ook de tweede benodigde prik gratis krijgen.

Gezondheid en welzijn 1 nov. 2023 19:00

Cultuurhuis Garenspinnerij is nu ook rookvrij

Om van Gouda een stad te maken waar niet gerookt wordt, is het op steeds meer plekken in de stad verboden om een sigaret op te steken. Ook de Garenspinnerij is vanaf nu rookvrij.

Gezondheid en welzijn 31 okt. 2023 15:37

Gouda heeft er weer nieuwe rookvrije plekken bij

In Gouda zijn er in Stoptober weer nieuwe plekken rookvrij geworden: de 2 buurthuizen; Buurtservicecentrum de Walvis en de Klup Gouda; en Cultuurhuis de Garenspinnerij. Zij zijn nu ook onderdeel van de Rookvrije Generatie. SPORT●GOUDA is de aanvoerder van de Rookvrije Generatie in Gouda.

Advertorial Gezondheid en welzijn 12 okt. 2023 17:49

Weet jij wat een aneurysma is?

De vaatchirurgen en interventieradiologen van het Groene Hart Ziekenhuis staan op vrijdag 13 oktober in Winkelcentrum Bloemendaal om meer aandacht te vragen voor deze aandoening. Een gevaarlijke aandoening die lastig te herkennen is.

Gezondheid en welzijn 7 okt. 2023 08:00

Goudse Cliëntenraad zoekt nieuwe leden

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om cliënten die een beroep doen op de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO), Jeugdwet en Participatiewet te betrekken bij de uitvoering van deze wetten. De gemeente Gouda heeft daarom de GCR ingesteld. De GCR geeft het college van burgemeester en wethouders advies vanuit het gezichtspunt van de Goudse gebruikers die te maken krijgen met de uitvoering van de 3 genoemde wetten. Dit wordt ook wel het sociaal domein genoemd. De Goudse Cliëntenraad is op zoek naar nieuwe leden.

Gezondheid en welzijn 5 okt. 2023 16:57

Start Onvergetelijke Kookclub voor mensen met dementie

De Onvergetelijke Kookclub is gestart op 4 oktober, kort na Wereld Alzheimerdag. In De Goudse Waarden locatie Kanaalstraat kunnen mensen met dementie én hun naaste zelf aan de slag om een driegangendiner te bereiden en vervolgens samen te eten. Plezier, een gezellige avond uit en het ontmoeten van andere deelnemers staan centraal. De kookclub is een landelijk initiatief, waaronder Gouda.