Advertorial Literatuur 30 nov. 2023 10:50

Hoe maak je een succes van je businessboek?

Steeds meer ondernemers willen een boek schrijven, want een boek op je naam geeft je instant expertstatus en met een bestseller zet je jezelf als marktleider op de kaart van jouw vakgebied. Een nummer 1-positie in de ranglijsten is daarvoor dé heilige graal, maar hoe bereik je die?

Advertorial Literatuur 18 jun. 2023 11:00

Goudse auteurs centraal bij boekenfeest 4boeken

Bij 4boeken op dinsdagavond 20 juni in de Agnietenkapel in Gouda ontmoeten lezers en auteurs elkaar tijdens een afwisselende bijeenkomst. Het Goudse boekenfeestje zet lokale boeken en auteurs in de schijnwerpers met boekpresentaties, interviews, pitches en improvisatietheater. 

Literatuur 3 apr. 2023 12:24

Pim Torn wint tweede prijs in De Gedichtenwedstrijd 2023

De Goudse dichter Pim Torn heeft afgelopen weekeinde de tweede prijs en daarmee € 2.500,- gewonnen in De Gedichtenwedstrijd 2023 'Prijs de Poëzie'. Dit met zijn gedicht 'Ik ben speciaal voor jou lesbisch geworden'. 

Literatuur 28 jan. 2023 14:17

Grote Goudse opa-en-oma-voorleeswedstrijd in de bieb

In de Chocoladefabriek is op zondag 29 januari de grote Goudse opa-en-oma-voorleeswedstrijd! Een kinderjury (die bestaat uit Anne, Timo, Milou, Yahya en Amir) bepaalt wie dat het meest aansprekend kan voorlezen. Juryvoorzitter is Bart Jansen (voorheen eigenaar van boekhandel Verkaaik). De winnaar gaat met Bart en de Boekfiets op vier woensdagen naar basisscholen toe om daar voor te lezen en boeken uit te delen. 

Advertorial Literatuur 15 dec. 2022 15:26

De Kracht van Ondernemersdochters vanaf vrijdag te koop

Opgroeien in een ondernemersgezin: welke impact heeft dat op je leven? Ondernemersdochters Heidi Los en Marcella Bos schreven hierover ‘De kracht van ondernemersdochters’, dat op vrijdag 16 december aanstaande verschijnt en in de betere boekhandels te koop is.

Advertorial Literatuur 13 dec. 2022 11:06

Kerst- en boekenavond De Goudse Waarden bij boekhandel Verkaaik

Binnenkort is het Kerst, het feest van samen zijn, licht en hoop. Ook een moment om stil te staan bij wat je gedurende het jaar voor elkaar hebt betekend en elkaar hiervoor te bedanken. Een mooie uitnodiging voor alle medewerk(st)ers van De Goudse Waarden om tijdens de Kerst&Boeken-avond boeken naar eigen keuze uit te zoeken. Er werd naar alle hartenlust gesnuffeld en gelachen onder het genot van een kop snert te midden in de kerstambiance van Boekhandel Verkaaik/Paagman aan de Lange Tiendeweg.

Literatuur 10 dec. 2022 10:00

Lezi zondagmiddag: Escape naar een andere wereld!

Weet je nog ... dat je vroeger voorgelezen werd door je vader, moeder of misschien een broer of zus, en dat je in slaap viel midden in het verhaal, in die andere wereld? Dat kun je komende lezi zondagmiddag opnieuw meemaken. Zondag 11 december vanaf 15u00 kun je bij Gouda Studio's aan de Oosthaven lezi ontspannen bij het verhaal van Iza. Geschreven en voorgelezen door Marieke van Willigen, bekend van de novelle 'September aan het meer'.

Literatuur 20 nov. 2022 11:45

Jeffrey van Geenen nieuwe Stadsdichter van Gouda

De elfde Goudse stadsdichter heet Jeffrey van Geenen. In een bomvolle Chocoladefabriek streed hij samen met twee andere genomineerden Oliver Dougherty-Kruse en Noa Heddergott om de uitverkiezing. Uiteindelijk kreeg Van Geenen de dichtersveer opgespeld door wethouder Thierry van Vugt (l).

Literatuur 18 nov. 2022 10:52

Zaterdag finale verkiezing nieuwe Stadsdichter van Gouda

In  de Chocoladefabriek zal op 19 november de nieuwe Stadsdichter gekozen worden. Het belooft een mooie middag te worden met veel poëzie en muziek. Tijdens de voorverkiezingen zijn als finalisten uit de bus gekomen: Noa Heddergott, Jeffrey van Geenen en Oliver Kruse-Dougherty.

Literatuur 29 okt. 2022 17:00

Yvonne Keuls te gast in Chocoladefabriek

De landelijke campagne Nederland Leest staat voor november in de agenda. Bibliotheekleden krijgen het boek ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls. De bibliotheek Gouda doet mee aan de campagne én houdt twee activiteiten. Zo is Yvonne Keuls op dinsdag 22 november te gast in de Chocoladefabriek.

Literatuur 23 okt. 2022 13:09

Tien dichters gaan voor titel Goudse stadsdichter 2023-2024?

De termijn van de huidige stadsdichter, Peter Noordhoek, zit er bijna op. De stichting Stadsdichters Gouda kijkt verheugd terug op de stadsgedichten en de activiteiten van Noorhoek! Door de corona werd de dichtersrol van Noordhoek verlengd, maar nu is het tijd voor een opvolger. Hanneke Laroux, wethouder Thierry van Vugt en Dick van Markvoort (rechts op foto) gaven half september de aftrap van de verkiezingscampagne.

Literatuur 22 okt. 2022 10:00

Kinderboekenfestival bij Boekhandel Verkaaik

Kom op zondag 30 oktober, de laatste dag van de herfstvakantie, langs bij Boekhandel Verkaaik! De hele dag door zullen er kinderboekenschrijvers vertellen over hun boeken, kun je je eigen boekenlegger maken en natuurlijk snuffelen tussen de boeken.  

Literatuur 7 okt. 2022 17:31

Goudse Librije wordt weer zichtbaar voor het publiek

Wethouder Thierry van Vugt verraste vrijdagmiddag de 40-jarige Stichting Vrienden van Archief & Librije met de belofte dat het stadsbestuur van plan is de prachtige Goudse Librije weer af te stoffen en zichtbaar te maken voor publiek.

Literatuur 5 okt. 2022 11:01

Ook in Gouda vieren we Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek, die vandaag begint, heeft als thema Gi-ga-groen! In het kader hiervan kun je ook in Gouda leuke activiteiten beleven. Kinderen kunnen in een van de vestigingen van de bibliotheek Gouda onder meer meedoen aan de speurtocht met spannende weetjes uit de dieren- en plantenwereld. Wie weet winnen ze wel een mooi ‘weetjes’-boek! Ook bij Boekhandel Verkaaik staat de Kinderboekenweek centraal. 

Literatuur 16 sep. 2022 14:05

We staan in reismagazine The Lonely Planet!

We lopen met zijn allen wel eens te mopperen op Gouda als saaie stad. Maar kijk hier eens: in de meest populaire reismagazine van de wereld, The Lonely Planet, wordt Gouda aanbevolen voor een gezellig weekendje uit. Beetje trots zijn mag best!

Literatuur 6 jun. 2022 17:00

Oosthaven decor voor opnamen verfilming boek Arthur Japin

Gouda is deze week het decor voor opnames van de boekverfilming van Arthur Japin's boek ‘Een schitterend gebrek’. Van 6 tot en met 10 juni wordt er gefilmd bij de Oosthaven. Tijdens de opnames kunnen bewoners en weggebruikers overlast ervaren.

Literatuur 27 mei 2022 12:00

Jan Graafland presenteert dichtbundel De Snoek en De Kat

De Goudse dichter Jan Graafland en uitgeverij Sub Signo Leonis presenteren zaterdag 28 mei de nieuwe dichtbundel van Jan Graafland. De feestelijke presentatie van DE SNOEK EN DE KAT vindt plaats in de Chocoladefabriek en is vrij toegankelijk voor iedereen vanaf 14u30 uur. 

Literatuur 16 mei 2022 16:40

'Een gala waar pingpongballetjes in glazen vazen de dienst uitmaakten'

Hanneke Leroux, voormalig stadsdichter van Gouda, laat haar licht en woorden schijnen op het Groot Gouds Dichtersgala wat afgelopen zondag in De Goudse Schouwburg werd gehouden. Tijdens het Groot Gouds Stadsdichtersgala lieten 32 stadsdichters van zich horen. Yanaika Zomer kwam uiteindelijk als winnares uit de bekers en bus... 

Literatuur 16 mei 2022 14:02

'Wie niet waait die niet wind'

"Oooooh! Ik won de Grote Prijs van Gouda! Wie niet waait die niet wind. Superblij!". Yanaika Zomer uit Den Helder won zondagavond het derde Groot Gouds Dichtersgala. Ze neemt de wisselbeker over van Marjolein Pieks uit Heumen. Tweede werd Jesse Laport uit Arnhem. Het Gala werd zondag gehouden in De Goudse Schouwburg.

Literatuur 15 mei 2022 10:36

Goudse Marianne Edeling presenteert historische roman De Zwijger

Op de Markt van Delft vindt op zondag 15 mei de boeklancering plaats van het boek De Zwijger. Het boek, een historische roman, neemt je mee naar de tijd van Willem van Oranje en de Tachtigjarige Oorlog. De Zwijger is het schrijversdebuut van auteur Marianne Edeling (1969) geboren en getogen in Gouda.  

Literatuur 15 mei 2022 10:21

32 Stadsdichters strijden vandaag om de Grote Prijs van Gouda

Vandaag, op  zondag 15 mei, is het zo ver. De deuren van de Goudse Schouwburg gaan vanaf 15u00 wagenwijd open voor de poëzie. Na de eerste twee edities in 2018 en 2019 treed nu een recordaantal van 32 (oud-)stads- en dorpsdichters in het strijdperk om de Grote Prijs van Gouda, tijdens het Stadsdichtersgala.

Literatuur 14 mei 2022 13:00

Kom jij naar de Nacht van de Goudse Verhalen in Chocoladefabriek?

De Chocoladefabriek viert op zaterdag 14 mei de Nacht van de Goudse Verhalen. Graaf Floris V zelf opent het feest om 20u00 met een Gigantisch vrolijk optreden. Vanaf dat moment is het een komen en gaan van artiesten op het hoofdpodium. Zo zijn er optredens van Simon van der Geest, De Droominee en Miss Starling. Maar je kunt veel meer doen dan luisteren!